*Update: *deel 2

Sinds kort zijn we in het bezit van een auto en de parkeervergunning die daarbij hoort. Deze vergunning is in een bepaald gebied van Den Haag geldig, en telt een aantal uitzonderingen. Bij de parkeervergunning zat een boekje met een kaartje van waar de vergunning geldig was, maar dat ligt natuurlijk ergens bij het oud papier.

We zijn er pijnlijk achter gekomen dat we aan de rand van het vergunningsgebied wonen. Blijkbaar hebben we de auto aan de verkeerde kant van de straat geparkeerd, net buiten het geldige vergunningsgebied! Kosten: €65,-

Dat zou toch inzichtelijker moeten kunnen. Waarom is er geen site/app/tool etc waarbij je direct kunt zien of jouw vergunning geldt op die plek? Het is behoorlijk ouderwets om een geprint boekje mee te moeten nemen om dit te controleren. Het komt in mijn omgeving ook vaak voor dat auto’s worden uitgeleend aan anderen, die dan ook niet weten waar de auto wel en niet geparkeerd kan worden. Dit geldt niet alleen voor het gebied waar dit mag, maar vooral ook voor de uitzonderingen. Er zijn (winkel)straten die wel in het gebied liggen, maar waar de parkeervergunning niet geldt, of niet overdag, of niet in het weekend.

Ik ben al een tijdje bezig met open data, het zonder verplichting verstrekken van machine-leesbare gegevens. Het ontsluiten van vergunningsgebieden is typisch een nuttige open-data ontsluiting. In dit artikel hou ik de ontwikkelingen bij in mijn zoektocht naar de open data van de parkeervergunningsgebieden.

Huidige situatie

Dinsdag 24 maart (dag 1)

Als je nu iets wilt weten over parkeren in de stad Den Haag, dan kom je snel terecht bij http://www.denhaag.nl/home/bewoners/verkeer-en-vervoer/parkeren.htm. Je zou verwachten dat je hier een mooie overzichtskaart krijgt met alle parkeerzones, -garages, en -vergunningsgebieden. Dit is helaas niet het geval. De eerste kaart die wordt getoond is een kaart met parkeergarages. Als je hier naartoe gaat blijkt het een kaart met invalide-parkeerplekken te zijn.

Op de parkeren-pagina staat verder geen informatie over de gebieden, en ook op de specifieke pagina voor de vergunning is niets te vinden. Nog verder, op de pagina voor het aanvragen van een vergunning, is een link geplaatst naar een overzichtskaart. Gek genoeg is dit niet een site van de gemeente, maar van mediablend.nl: http://www.mediablend.nl/denhaag/parkeren/den_haag_parkeren.html

Deze kaart lijkt behoorlijk ouderwets, vooral omdat Flash nodig is. Iets wat op de meeste mobiele apparaten niet (goed) meer werkt.

De kaart werkt uiteindelijk wel, de gebieden zijn te zien, en de specificaties die erbij horen. Door in te zoomen naar het gebied waar je de specificaties van wilt weten wordt het wel duidelijk waar de gebiedskaarten staan, ze zijn te downloaden via een parkeren-pagina van de deelgemeente. Dus de specifieke kaart voor het gebied waar het bij ons om gaat is te downloaden via deze link.

Na een ‘kort’ onderzoek is het dus duidelijk geworden waar je de informatie kunt vinden over parkeergebieden, maar makkelijk is het niet, en inzichtelijk al helemaal niet.

Het is ook opmerkelijk dat iedere uitgave kleine verschillen bevat. Dat is natuurlijk helemaal niet uit, het gaat om de inhoud. Maar je krijgt hierdoor wel de indruk van een versnipperde informatie-voorziening, alsof iedere wijk haar eigen boekje bij de lokale print-shop laat opmaken en printen. Dit wordt ook versterkt door het, in mijn ogen, oubollige en saaie uiterlijk van de publicaties. Een mooi moment om hier met de nieuwe huisstijl een goede ontwerp-slag te maken.

Variatie in publicaties### Open data verzoek

Om het open-data proces op gang te brengen heb ik een mail gestuurd naar de open data afdeling van de gemeente Den Haag opendata@denhaag.nl Misschien dat dit ook via een officieel WOB verzoek zou kunnen, maar daar hou ik niet zo van. Daarbij worden de gegevens al verstrekt in de gepubliceerde pdf’s, alleen nog niet als open data. Het zou mooi zijn als de kaarten ook als geo-data worden verstrekt, bijvoorbeeld als shape-files of csv-bestanden met wkt-geo informatie.

Ik kreeg binnen een have dag antwoord, de vraag is doorgezet naar de afdeling parkeren.

Wordt vervolg …

*update: *deel 2