Urban Nature Map 2023

Stadsvoedsel en groene inspiratie in Den Haag

Na de Proef de Natuurkaart in 2018 is het tijd voor een update. De Urban Nature Map geeft een overzicht van stadsvoedsel en groene inspiratie in Den Haag.

Bij de eerste versie van de kaart hebben we veel moeite gestoken in het verzamelen van alle locaties, het vinden van budget om de kaarten te printen en het maken en printen van foto's van geselecteerde locaties.

In de 2023 update richt ik me op het updaten van de dataset en het dynamisch maken van de printbare kaart. Hoe minder handmatig werk er nodig is, hoe makkelijker het wordt om een udpate van het overzicht te printen.
Daarnaast wordt het formaat verkleind van een tot stadskaart gevouwen A1 naar een overzichtskaart op A3 formaat.

Ontwikkeling

De kaart in 2018 gebruikte een basislaag die was gestyled met Mapbox Studio. De printversie hebben we toen met de hand gemaakt met InDesign. Dit kost behoorlijk veel tijd, zeker wanneer de locaties en nummering wijzigen.

Daarom is de kaart nu meer geautomatiseerd: De locaties worden beheerd en geimporteerd vanuit Mapbox Data Studio. Met een custom script wordt de dataset gefilterd, gestyled en op de kaart geplaatst. Wanneer locaties te dicht op elkaar staan worden de locaties geclustered en naast elkaar gepositioneerd. Dit zorgt ervoor dat de locatie-markers niet over elkaar heen worden geplaatst.

De kaart op de statische webpagina wordt als canvas element ge-exporteerd en wordt als afbeelding opgeslagen. Op deze manier worden wijzigingen in de dataset automatisch doorgevoerd in de printbare kaart.

Resultaat

Work In Progress Concept kaart Concept kaart Concept kaart